Geografie

Posted on: iulie 11th, 2011 by admin No Comments

Situată în zona colinară a depresiunii Crasnei și a depresiunii Zalăului, comuna Pericei se întinde pe o suprafață de 59,60 km2 și are în componență patru sate: Pericei-sat reședință de comună situat la o distanță de 25 km de Zalău și la  5 km de  Șimleu –Silvaniei, Bădăcin, Periceiu-Mic și Sici

Relieful

Teritoriul satului Pericei este situat în Depresiunea Şimleului, care este mărginita de dealurile Silvaniei cu altitudini între 200 – 400 m, teritoriul fiind străbătut de la sud-est la vest de râul Crasna. Apele râului Crasna au o scurgere cu caracter permanent, inundând de nenumărate ori în perioadele de precipitaţii abundente şi la topirea zăpezilor. Ca urmare acestui fapt s-au luat măsuri de regularizare a văii încă din anul 1935. În anul 1974 după o inundaţie mare s-au executat lucrări de îndiguiri, dar prin construirea barajului de la Vârşolţ în anul 1975 s-au înlăturat stihiile apei.

Clima

Prin poziţia sa satul Pericei se încadrează în sectorul de climat moderat continental, caracteristic regiunilor vestice şi nord-vestice ale ţării. Temperatura medie este de 8-9ºC, cu precipitaţii destul de abundente cu valori medii de 600 – 700 mm/m2. Intensitatea vânturilor este mult atenuată de bariera munţilor Meseş.