Monumentul cepei

Monumentul cepei
FOTO:


Ideea unui monument al cepei simbolic pentru aceste locuri, aparține unui fiu al satului, urmaș al unei vechi familii de luptători revoluționari din 1848, ALEXANDRU TĂTAR, o celebritate a Oradiei, și totodată cetățean de onoare a localității. Convins că "ceapa verde de acasă este cel mai bun lucru"de pe Pământ, a dorit să lase un simbol în urma sa, Alexandru Tătar a decis să ridice un monument dedicat cepei. Astfel în anul 2007, cu prilejul primei ediții a Festivalului Cepei, organizat în primul week-end de la începutul lunii septembrie, a fost dezvelit în curtea școlii Pericei-Monumentul Cepei, Monumentul este unic în lume, are o înălţime de 6 metri şi reprezintă o ceapă.

Acest fiu al satului a adunat în jurul său artistul. reprezentanții autorităților locale, oamenii simplii, reuțind să-i mobilizeze cu succes pe toți pentru ca monumentul să prindă contur în cel mai scurt timp posibil.

Alexandru Tătar afirmă "'Acest pamânt a făcut ca ceapa de Pericei să fie unică. Nicăieri în lume nu este ceapa așa bună la gust, dedicată și totodată discretă la miros"', fiind convins că Periceiul e binecuvântat de Dumnezeu, dăruindu-i satului un specific aparte. Convingerea lui Alexandru Tătar că ceapa care le-a adus un renume oamenilor locului, îi poate ajuta pe aceștia să prospere în urma cultivării ei, l-a făcut să lupte pentru acest monument ca să le amintească acestora cine sunt și de unde vin ei.

La realizarea monumentului cepei s-a avut în vedere sigla firmei SC Sandu de la Pericei SRL, care din 1990 i poartă noroc LUI Alexandru Tătar, reprezentând o ceapă, care cuprinde globul pământesc.

Totodată la realizarea monumentului și-au adus aportul:

  • Prof. Universitar Dr. Cornel Durgheu, Decan al Facultății de Arte Vizuale Oradea-realizatorul acestui monument;
  • Prof. Universitar Dr. Mintaș Ioan, patronul renumitei firme de construcții civile și industriale CIAC Oradea, fost elev al Liceului Teoretic Șimleu Silvaniei;
  • Inginerul Bărbuț Marcel, patronul și directorul general al renumitei firme Multistar"AdePlast" Oradea.

Nu în ultimul rând primarul Boncidai Csaba, aflat la acel moment la al patrulea mandat de primar al comunei Pericei și a membrilor Consiliului Local Pericei.