Festivalul Cepei de la Pericei

Festivalul Cepei de la Pericei
FOTO:


Festivalul Cepei de la Pericei este un eveniment anual de amploare care este, cu siguranță, așteptat de locuitorii comunei Pericei, dar și de invitații acestora care  sosesc  din celelalte localități ale județului sau din țară. Festivalul se organizeză în fiecare an, la începutul lunii septembrie, la sfârșitul primei săptămâni.

Ceapa a contribuit la făurirea renumelui comunei Pericei. Există documente care atestă folosirea cepei de Pericei și în bucătăria imperială din Viena. Ceapa este una din cele mai importante legume, fiind cunoscută în lumea întreagă. Ceapa este una din cele mai vechi plante de cultură. În cinstea cepei și localnicilor a fost ridicată în anul 2007 statuia cepei. Totodată, începând cu 2007 se organizeaza în fiecare an Festivalul Cepei.

Festivalul Cepei reprezintă o oportunitate de manifestare a producătorilor locali și de promovare a brandului „Ceapa de Pericei”. Producătorii locali au oportunitatea de a-și prezenta recoltele, calitatea produselor și preparatele culinare realizate din ceapă. Sunt organizate diferite concursuri (concurs de gătit, concurs de curățat ceapa) și prezentate programe artistice și culturale. Festivalul reprezintă o oprtunitate pentru strângerea relaților de colaborare cu localitățile vecine și localitățile înfrățite din afara tării.

Festivalul Cepei amintește locuitorilor de intrarea în CARTEA RECORDURILOR cu cea mai lungă cunună de ceapă, eveniment care a avut loc în anul 2007.

Ajuns în 2017 la ediția cu numărul 10, Festivalul Cepei de la Pericei a fost  o ocazie importantă pentru a pune în valoare tradițiile și obiceiurile populare. Timp de trei zile, se servesc delicioase preparate tradiționale, au loc spectacole, concerte, concursuri sunt expuse produse de artizanat. 

Festivalul Cepei este organizat de Consiliul Local al comunei Pericei și Primăria Pericei, Centrul de informare și marketing turistic Pericei, Centrul de Oultură și Artă al județului Sălaj,UDMR Pericei, Școala Gimnazială Nr. 1 Pericei.