Ideea unui monument al cepei simbolic pentru aceste locuri, aparține unui fiu al satului, urmaș al unei vechi familii de luptători revoluționari din 1848, ALEXANDRU TĂTAR, o celebritate a Oradiei., și totodată cetățean de onoare a localității. Convins că "ceapa verde de acasă este cel mai bun lucru"de pe Pământ, a dorit să lase un simbol în urma sa,Alexandru Tătar a decis să ridice un monument dedicat cepei. Astfel în anul 2007, cu prilejul primei ediții a Festivalului Cepei, organizat în primul week-end de la începutul lunii septembrie, a fost dezvelit în curtea școlii Pericei-Monumentul Cepei, Monumentul este unic în lume, are o înălţime de 6 metri şi reprezintă o ceapă.
Acest fiu al satului a adunat în jurul său artistul. reprezentanții autorităților locale, oamenii simplii, reuțind să-i mobilizeze cu succes pe toți pentru ca monumentul să prindă contur în cel mai scurt timp posibil.
Alexandru Tătar afirmă "'Acest pamânt a făcut ca ceapa de Pericei să fie unică. Nicăieri în lume nu este ceapa așa bună la gust, dedicată și totodată discretă la miros"', fiind convins că Periceiul e binecuvântat de Dumnezeu, dăruindu-i satului un specific aparte. Convingerea lui Alexandru Tătar că ceapa care le-a adus un renume oamenilor locului, îi poate ajuta pe aceștia să prospere în urma cultivării ei, l-a făcut să lupte pentru acest monument ca să le amintească acestora cine sunt și de unde vin ei.
La realizarea monumentului cepei s-a avut în vedere sigla firmei SC Sandu de la Pericei SRL, care din 1990 i poartă noroc LUI Alexandru Tătar, reprezentând o ceapă, care cuprinde globul pământesc.
Totodată la realizarea monumentului și-au adus aportul:
Nu în ultimul rând primarul Boncidai Csaba, aflat la acel moment la al patrulea mandat de primar al comunei Pericei și a membrilor Consiliului Local Pericei.