Educație și cultură

Casa Memorială "Iuliu Maniu"
Casa Memorială "Iuliu Maniu"

IULIU MANIU-SFINXUL DE LA BĂDĂCIN

Născut 08.01.1873 Bădăcin- Decedat 05.02.1953 Închisoarea Sighet.

A fost un om politic român, deputat român de Transilvania în Parlamentul din Budapesta, de mai multe ori prim ministru al României, președinte al Partidului Național Țărănesc, deținut politic după 1947, a decedat în închisoarea din Sighet. A fost membru de onoare al Academiei Române din 1919.

 

10.15.2017
Odă către Allium Cepa
Odă către Allium Cepa

Odă către Allium Cepa!

de Bálint Tibor,

Tradusa de Simone Györfi

O, Allium Cepa, tu, care îți dezbraci straiele aurii în clinchet duios, pentru a oferi pișcător-sfidătoare trupul tău alb și tens poftei nesățioase, prin mii de variante de gusturi și arome pofta-ncingând-o-ntocmai.

O, Cepa, tu, roșcato, cochet senzuală și senzual cochetă, membră a nobilei familii liliaceae, prințesă de lumi cuceritoare, tu, zeiță omniprezentă-n cercul celor ahtiați după gustări alese. Spre deosebire de suratele tale Lilium Tulbiferum și Lilium Auritum, cele ce poartă miresme dulci, moi și-ademenitoare, ai fermecat o lume întreagă nu prin șoapte insinuant-înfiorate ci prin uleiurile tale fără de egal, pulverizând kenallilul care te-nlăcrimează și care e în stare să invoce imaginea meselor copios încărcate cu delicatețuri chiar și oamenilor lipsiți de orice fantezie.

În roba ta primăvăratic-verde ești cea mai fermecătoare și-atât de-înmiresmată, flămânde, când gurile mușcă din gâtul tău alb, ițindu-se zvelt, în străluciri de email, pe așternuturi de slănină ori pe o moale perină de cașcaval!

O, Allium Cepa! Cu secole în urmă, pe când suratele tale au fost ademenite în grădinile mănăstirilor în speranța că mireasma lor feciorelnică ascunde puteri tămăduitoare, demult ajutaseși în alinarea spasmelor dureroase din corpul uman și ostoiseși neliniștiți nou-născuți; leac i mană pentru trup și suflet celor scăpați din robie, cutreierând apoi patruzeci de ani în pustiu, în glumă ajunsai să fii botezată slănină jidovească, ba chiar friptura lui Moise!

O, Cepa, ostoit-ai țăranul care sapă sub cerul arzător, tu dăruindu-i, de-a lungul veacurilor, alinare; plin de har, prințesă, ai ridicat la rangul fripturii aromate colțul uscat de pâine, îmbiind călătorul impresionat de bunătatea ta să se-aplece cucernic asupra izvorului dătător de răcoare.

O, Allium Cepa, tu, care ai strălucit la ospețele renumitului Trimalchio, ai fost de-ai casei la masa faraonilor, cunoscându-i pe Ramses și pe Tutankamon și chia pe Cleopatra, fiind chiar și acum cel mai familiar condiment din Egipt. Și până la Ierusalim ori chiar până-n Siberii, acolo, unde strălucește a ta nepoată, ceapa cea de iarnă, Fistulosum, altă liliaceae, a cărei ceapă aurie este tot condiment.

Iată deci cum, o, Cepa, numele tău îmbină folositor și bun și de ne’nlocuit cu frumusețea plină de măreție, trup și suflet precum tu însăți ești. În clipa-n care sânu-ți se ițește de sub cămașa strâmtă, noi, orbiți de astă strălucire, cădem pe brânci ‘naintea giganticelor mese, nesăturați pe veci de aroma ta, care transcende iubitor, etern, preaplinul lor de bunătăți.

O, mica mea Allium Cepa, sub privirea și sub nasul nostru azi tu înfăptuiești metempsihoza gustului și-aromei și te-apropii mereu mai tare de perfecțiune, prin pâinea cu untură presărată cu-ardei și ceapă răzuită și până la tocănița demnă de căpetenii, ori de la ciorba de pește de Seghedin, superbă, și până la claponul cel îndesat cu stridii! Existența însăși ar fi, vai, sărăcită și lipsită de culoare, fără de nici un gust!

Rămâi dară cu noi pentru vecie, tu, dulceo, tu, picanto, cu sânul tău bățos și îndărătnic, ceapa mea dragă, să nu ne părăsești nici azi, nici mâine.Și iartă-mă acum, de s-a-ntâmplat, pe când te dezbrăcam și sânul tău pietros îl dezmierdam, de-am început să hohotesc cu voce tare.

  •  
10.15.2017
Festivalul Cepei de la Pericei
Festivalul Cepei de la Pericei
Festivalul Cepei de la Pericei este un eveniment anual de amploare care este, cu siguranță, așteptat de locuitorii comunei Pericei, dar și de invitații acestora care  sosesc  din celelalte localități ale județului sau din țară. Festivalul se organizeză în fiecare an, la începutul lunii septembrie, la sfârșitul primei săptămâni.

Ceapa a contribuit la făurirea renumelui comunei Pericei. Există documente care atestă folosirea cepei de Pericei și în bucătăria imperială din Viena. Ceapa este una din cele mai importante legume, fiind cunoscută în lumea întreagă. Ceapa este una din cele mai vechi plante de cultură. În cinstea cepei și localnicilor a fost ridicată în anul 2007 statuia cepei. Totodată, începând cu 2007 se organizeaza în fiecare an Festivalul Cepei.

Festivalul Cepei reprezintă o oportunitate de manifestare a producătorilor locali și de promovare a brandului „Ceapa de Pericei”. Producătorii locali au oportunitatea de a-și prezenta recoltele, calitatea produselor și preparatele culinare realizate din ceapă. Sunt organizate diferite concursuri (concurs de gătit, concurs de curățat ceapa) și prezentate programe artistice și culturale. Festivalul reprezintă o oprtunitate pentru strângerea relaților de colaborare cu localitățile vecine și localitățile înfrățite din afara tării.

Festivalul Cepei amintește locuitorilor de intrarea în CARTEA RECORDURILOR cu cea mai lungă cunună de ceapă, eveniment care a avut loc în anul 2007.

Ajuns în 2017 la ediția cu numărul 10, Festivalul Cepei de la Pericei a fost  o ocazie importantă pentru a pune în valoare tradițiile și obiceiurile populare. Timp de trei zile, se servesc delicioase preparate tradiționale, au loc spectacole, concerte, concursuri sunt expuse produse de artizanat. 

Festivalul Cepei este organizat de Consiliul Local al comunei Pericei și Primăria Pericei, Centrul de informare și marketing turistic Pericei, Centrul de Oultură și Artă al județului Sălaj,UDMR Pericei, Școala Gimnazială Nr. 1 Pericei. 

 

10.15.2017
Cămine Culturale
Cămine Culturale

În Comuna Pericei există două cămine culturale: unul în localitatea Pericei și celălalt în localitatea Bădăcin. În toate se organizează întruniri, informări, spectacole și acțiuni culturale cu diferite ocazii.

Contact:

Telefon:

Program:08.00-16.00 de luni până vineri.

10.15.2017
Școala Gimnazială Pericei
Școala Gimnazială Pericei

Se cunosc date de la începutul secolului XVII-lea despre şcoala maghiară. Din datele găsite în urma cercetărilor făcute la Arhivele de Stat filiala Sălaj, reiese că şcoala românească existã de prin anul 1859, în locul unde este astăzi cimitirul greco-catolic. Primul învăţător român din sat a fost Iacob Deleu. Se scrie despre el cã în anul 1848 a luat parte la revoluţie. În anul 1888 se fac proiecte pentru o nouã şcoală mai încăpătoare, dar care se zideşte numai în anul 1897 pe locul dat de biserica reformată. Primul director de şcoală a fost Borbath Vilhelm. În anul 1924 existau 5 posturi din care 2 pentru secţia românã şi 3 pentru secţia maghiarã. Între anii 1944-1966 numãrul elevilor creşte iar localul şcolii devine neîncãpãtor. Se începe construirea unui nou local de şcoalã cu 8 săli de clasã, un laborator, o bibliotecã, salã profesoralã, direcţiune, secretariat şi arhivă. școala se dã în funcțiune la 1 septembrie 1966, director fiind Torge Ioan. 

Școala Gimnazială Pericei are personalitate juridică la nivel de comună având ca structuri Școala primara "Iuliu Maniu" Bădăcini, Grădinița Bădăcini și Grădinița cu Program Prelungit Pericei.

Fiecare structură funcționează în clădiri moderne, dotate cu mobilier, aparatură și prevăzute cu camere de supraveghere. Atât cadrele didactice cât și elevii se implică în toate activitățile școlii obținând rezultate la olimpiade, concursuri școlare, concursuri sportive și acțiuni de voluntariat, reprezentând cu cinste nu numai școala cât și comunitatea din care fac parte.

În acest an școlar, 2016-2017, rețeaua școlară pe tipuri de unități se prezintă astfel: - 2 grădinițe și 3 școli gimnaziale. Ca și formațiuni de studiu funcționează – 6 grupe cu 118 preșcolari, 11 clase la ciclul primar cu 193 elevi și 9 clase la ciclul gimnazial cu 155 elevi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.15.2017